top of page

Valg av Åre

17918791945866934.jpg
Skjermbilde 2022-01-11 kl. 20.12.20 copy.jpg
Skjermbilde 2022-01-11 kl. 20.00.29.png
Skjermbilde 2022-01-11 kl. 20.23.49.jpg
Bakgrunn

Helt siden jeg tok mine første padletak i Fana Kajakklubb, våren 2001, har jeg brukt wing-åre. Det er derfor helt utenkelig for meg å benytte meg av noe annet på padleturen langs norskekysten.

Åren jeg har benyttet meg av i konkurranser og trening til daglig de siste seks årene er en 218cm lang, Medium Plus Jantex Beta, med en vridning på ca. 67grader. Medium Plus-versjonen har en overflate på 780 kvadratcentimeter, noe som fort kan bli litt i det største laget på en 3000km lang padletur i havkajakk. 

 

Når jeg nå skal finne meg en åre som skal føre meg fra Söta Bror til Putin, har jeg et par viktige punkter i tankene:

  • Delbar åre

Jeg tenker det kan være fornuftig med en delbar åre fordi man da har muligheten til å justere vinkelen og lengden på åren. Dette kan blant annet være gunstig for å avlaste håndleddene på dager hvor man padler opp mot 100km. 

En annen fordel med delbar åre er at man kan slå den sammen, og lettere legge den ned i kajakken for å forhindre at den forsvinner når man er på land. 

  • Stivheten på skaftet​

En av de siste tingene jeg ønsker på en så lang tur er et for stivt åreskaft. Jo stivere skaftet er, jo mer respons får man fra vannet, og dermed økt belastning på underarmene. Så her gjelder det å velge et skaft som er mykt nok til kontinuerlig padling over lang tid.

Ulempen med å ha et delbart skaft er at det blir noe stivere i forhold til samme skaftet i hel form. 

  • Størrelse og form på bladet

Når det kommer til størrelse på årebladet er jeg nødt til å teste ut litt forskjellig før jeg trekker en endelig konklusjon. Siden jeg uansett skal ha med meg en reserveåre kan jeg velge to årer med litt forskjellig areal og form. Når det gjelder størrelsen på bladet tror jeg at jeg havner på en åre mellom 720-740kvadratcentimeter, kanskje med en noe mindre aggressiv form enn min egen Jantex Beta som er designet for maksimal kraftutnyttelse over et kort tidsrom. 

  • Justerbar klemme

På et delbart skaft har man en klemme man løsner for å kunne justere lengde og vinkel på åren. At denne klemmen holder stand i saltvann dag ut og dag inn blir utrolig viktig. Både Braca og Jantex har flere versjoner og jeg må derfor forhøre meg med brukere av delbare årer før jeg bestemmer meg. Selv har jeg aldri brukt delbar åre tidligere. 

Jeg skal oppdatere dere så godt det lar seg gjøre om testing av årer og mine endelige valg etterhvert. Prosessen med å støpe egen åre i karbon vil jeg etter beste evne prøve å dokumentere, så dere får et innblikk i hvordan dette utføres.

Hold dere oppdatert ved å følge linkene under eller kom tilbake her på et senere tidspunkt for å følge mine erfaringer og valg.

​​

bottom of page